Płyty grzewcze: indukcyjna a ceramiczna. Zalety i wady, porównanie

Płyta grzewczaPłyta grzewcza to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Urządzając kuchnię, pamiętajmy, że przyrządzanie posiłków powinno być nie tylko codziennym obowiązkiem, ale również przyjemnością, dlatego, zanim wybierzemy płytę, warto dobrze się zastanowić. Choć wiele osób nadal decyduje się na zakup tradycyjnej gazowej kuchenki ze względu na atrakcyjną cenę takich urządzeń, to nowoczesne rozwiązania technologiczne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.

Zaawansowane urządzenia AGD ułatwiające gotowanie to płyty ceramiczne oraz indukcyjne. Oba rozwiązania są zasilane prądem. Możemy więc bez przeszkód korzystać z nich w mieszkaniach i domach bez dostępu do gazu. Urządzenia te są proste w obsłudze i bezpieczne.

Płyta grzewcza indukcyjna

Kuchenki wyposażone w płyty indukcyjne to urządzenia zasilane prądem. Taka płyta działa na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego. Jest ono wykorzystywane przez cewki znajdujące się po górną powierzchnią płyty. Podstawą działania urządzenia są spiralne zwoje miedziane produkujące prąd wirowy, który rozgrzewa pole.

Zalety płyt indukcyjnych

Bezpieczeństwo
Kuchenki indukcyjne są urządzeniami bardzo bezpiecznymi. Ich główną zaletą jest to, że pole grzewcze wyłącza się w mgnieniu oka. Praktycznie nie ma więc możliwości poparzenia się. Ponadto czasie gotowania potraw jesteśmy cały czas informowani o stopniu nagrzania pola. Jest ono widoczne na cyfrowym wyświetlaczu w obrębie płyty indukcyjnej. Nie ma też możliwości porażenia prądem podczas korzystania z płyty. Nie występuje żaden płomień, jak ma to miejsce w starego typu kuchenkach gazowych, więc ryzyko zajęcia się odzieży, czy ściereczek kuchennych praktycznie nie istnieje.

Funkcjonalność i łatwość obsługi
Dzięki elektronicznemu wyświetlaczowi i dostępności nowoczesnych funkcji obsługa płyty i sam proces gotowania staje się bardzo prosty. Z łatwością możemy kontrolować temperaturę oraz czas przyrządzania potraw. Choć lista dostępnych funkcji jest długa, to menu tego typu urządzeń jest proste, a ich obsług a intuicyjna. Ogromną zaletą jest również łatwość utrzymania płyty indukcyjnej w czystości. Jej gładka powierzchnia jest łatwa do umycia za pomocą samej ciepłej wody lub bardzo łagodnego detergentu. Ponadto płyta jest całkowicie płaska, nie ma na niej żadnych wgłębień, ani zakamarków, gdzie mógłby gromadzić się brud. Możemy więc zapomnieć o mozolnym szorowaniu kuchenki ostrymi myjkami i agresywnymi środkami czyszczącymi.

Nowoczesny design
Płyty indukcyjne to bardzo eleganckie urządzenia pasujące do nowoczesnych wnętrz. Taka płyta będzie się świetnie prezentować zarówno kuchni, jak i kuchni połączonej z pokojem jadalnym lub salonem. Choć jej design w przypadku większości modeli jest skrajnie nowoczesny, to można ją bardzo ładnie wkomponować nie tylko w surowe hermetyczne, prosto urządzone wnętrza, ale również w te w rustykalnym wiejskim stylu. Najpopularniejsze są nadal czarne płyty, jednak dostępne są również białe oraz szaro- srebrzyste, dlatego z pewnością bez problemu dopasujemy urządzenie do każdego wnętrza.

Wady płyt indukcyjnych

Cena urządzenia
Decydując się na zakup indukcyjnej płyty kuchennej, trzeba liczyć się z tym, że będzie ona kosztować nieco więcej od tradycyjnej gazowej kuchenki. Podczas gdy urządzenia gazowe można nabyć już za kilkaset złotych, to ceny płyt indukcyjnych wahają się w zależności od producenta oraz modelu od około tysiąca do nawet kilku tysięcy złotych. Pamiętajmy jednak, że jest to inwestycja na lata, warto więc przemyśleć zakup dobrej jakości sprzętu.

Koszty dodatkowe związane z eksploatacją płyty indukcyjnej
Kuchenka indukcyjna działa na prąd, musimy się więc liczyć ze zużyciem energii elektrycznej. Nie powinno być ono jednak drastyczne, ponieważ nowoczesne urządzenia są wysoce energooszczędne. Podczas dokonywania wyboru płyty, zwróćmy uwagę na klasę energooszczędności urządzenia widniejącą w opisie modelu na etykiecie. Nie można też zapominać o tym, że na płycie indukcyjnej nie można gotować we wszystkich rodzajach naczyń. Konieczne jest zaopatrzenie się w garnki działające na indukcji, co wiąże się z co najmniej kilkuset-złotowym dodatkowym wydatkiem. Pamiętajmy, że próby gotowania na takiej płycie w zwykłych starych garnkach nie są najlepszym pomysłem. Po pierwsze dlatego, że naczynia bardzo szybko się zniszczą. A po drugie niestety używania na płycie nieodpowiednich garnków, może przyczynić się do awarii urządzenia, co będzie się wiązało z wysokimi kosztami jego naprawy.

Płyta grzewcza ceramiczna

Płyty ceramiczne również zasilane są energią elektryczną, ale działają na innej zasadzie niż te indukcyjne. Urządzenia wyposażone są w grzałkę spiralną znajdującą się pod powierzchnią płyty. Szybkość nagrzewania się płyty jest uzależniona od jej modelu i może wynosić od kilkunastu sekund w prostszych i tańszych modelach, do zaledwie 5 sekund w przypadku nowoczesnych płyt ceramicznych wyposażonych w pola halogenowe.

Zalety ceramicznych płyt kuchennych

Łatwość w obsłudze i bardzo niska awaryjność
Choć również ten rodzaj płyty jest wyposażony w wiele ciekawych funkcji, to wielu użytkowników odbiera ją, jako mniej skomplikowaną w obsłudze niż płyta indukcyjna. Ponadto istotną zaletą tego urządzenia jest fakt, że jest ono wyposażone w prosty mechanizm grzewczy złożony z pojedynczych grzałek umieszczonych pod powierzchnią płyty. Dzięki takiemu rozwiązaniu naprawa urządzenia przy ewentualnej awarii jest bardzo łatwa. Choć w praktyce płyty ceramiczne naprawdę bardzo rzadko się psują.

Funkcjonalność
Wysokiej jakości urządzenia oferują wiele interesujących funkcji jak czujniki smażenia, czy automatyka gotowania. Jest ona także niezwykle łatwa w czyszczeniu. Z gładkiej ceramicznej powierzchni bez problemu usuniemy tłuszcz i zachlapania. Nie trzeba używać silnych środków czyszczących ani szorować. O funkcjonalności płyty świadczy również możliwość stosowania garnków wykonanych z różnych materiałów. Ogromną zaletą płyt ceramicznych w porównaniu z tymi indukcyjnymi jest brak konieczności zakupu specjalnych garnków. Na takim urządzeniu możemy gotować w większości popularnych naczyń.

Atrakcyjny wygląd
Płyty ceramiczne są bardzo eleganckie. Sprawdzą się nawet w bardzo prestiżowych wnętrzach. Wielkość płyty, jej kształt oraz liczba pól grzejnych jest uzależniona od modelu.

Wady płyt ceramicznych

Wyższe koszty eksploatacji
Cena płyty ceramicznej jest wyższa niż tradycyjnej kuchenki gazowej. Oczywiście to ile zapłacimy, jest uzależnione od wielkości płyty i jej modelu. Trzeba jednak liczyć się z wydatkiem od kilkuset złotych wzwyż. Ponadto, co istotne, eksploatacja płyty ceramicznej w porównaniu z równie nowoczesną płytą indukcyjną, może okazać się droższa. Wynika to ze strat ciepła bowiem po zdjęciu garnka z płyty ceramicznej, pozostaje ona nagrzana jeszcze przez nawet kilka minut.

Konieczność zachowania ostrożności podczas użytkowania
Co prawda ceramiczna płyta kuchenna to znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie niż tradycyjna kuchenka gazowa z palnikami, jednak i tu trzeba zachować pewną dozę ostrożności, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci. Płyta po zdjęciu z niej naczynia pozostaje jeszcze przez chwilę ciepła i nie powinna być dotykana bez założenia na dłoń kuchennej rękawicy ochronnej. Ceramiczna czy indukcyjna, jaką płytę grzewczą wybrać do kuchni? Koszty zakupu i eksploatacji obu rodzajów płyt kuchennych są podobne. Bezpieczeństwo ich użytkowania i funkcjonalność również. Dokonując zakupu, powinniśmy więc kierować się przede wszystkim indywidualnymi potrzebami i gustem.

Wybierzmy takie urządzenie, które jest wyposażone w interesujące nas funkcje, a estetyka jego wykonania nam odpowiada i pasuje do stylu, w jakim urządzona jest nasza kuchnia. Pamiętajmy jednak, że jeśli wybierzemy płytę indukcyjną, wówczas zaistnieje konieczność wymiany wszystkich garnków na nowe dostosowane do indukcji.

Komentarze