Ozonowanie wody - co to daje?

Ozonowanie wodyCharakterystyczny zapach chloru na basenie jest z pewnością znany każdemu z nas. Każdy też stwierdzi, że to właśnie chlor kojarzy mu się z dezynfekcją wody, czy to w publicznych pływalniach, czy to w oczyszczalniach wody pitnej, skąd trafia do naszych kranów. Okazuje się jednak, że chlor wcale nie jest jedynym i najbardziej skutecznym środkiem do dezynfekcji - istnieje bowiem środek naturalny, ozon.

Po co oczyszczać i dezynfekować wodę?

Dezynfekcja wody jest niezbędna w każdym wypadku, niezależnie czy będzie przeznaczona do basenu, czy do spożywania przez ludzi, czy też do innych celów. Woda pozyskiwana ze źródeł powierzchniowych nie zawsze jest czysta pod względem bakteriologicznym - bardzo często znajdują się w niej mikroorganizmy, które mogą zagrażać zdrowiu i życiu człowieka. Z tego względu koniecznością jest poddawanie wody dezynfekcji, szczególnie gdy będzie ona przeznaczona do spożywania lub będzie miała kontakt z ciałem, tak jak na pływalniach.

Ozonowanie wody

Ozon to naturalnie występujący w przyrodzie gaz, który powstaje np. podczas burzy. Wyróżnia się szybszym czasem reakcji w porównaniu do innych środków dezynfekujących m. in. chloru, a co za tym idzie - większą skutecznością usuwania szkodliwych drobnoustrojów. Ze względu na to, iż jest to środek naturalny, nie pozostawia po sobie szkodliwych produktów ubocznych. Jest również przyjazny środowisku. Ozon nie pozostawia również smaku ani zapachu w wodzie.

Na czym polega ozonowanie wody?

Ozonowanie wody, podobnie jak ozonowanie pomieszczeń, wymaga użycia odpowiedniego sprzętu. Do zabiegów w środowisku wodnym wykorzystywane są generatory o wysokiej mocy, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie zadowalających efektów. Urządzenia przeznaczone do ozonowania wody, jakie ma w swojej ofercie firma Trioxygen, muszą być dostosowane go tego celu. Są więc wyposażone w zasilanie za pomocą tlenu technicznego z generatora tlenu aby zapewnić jak najwyższą czystość ozonu.

Do czego jeszcze można wykorzystać wodę ozonową?

Ozonowanie wody nie jest wykonywane jedynie w celu uzdatnienia wody przeznaczonej do napełniania basenów lub do picia. Przeprowadzane testy wskazują jednoznacznie, że mycie wodą ozonową znacząco przedłuża trwałość i świeżość owoców, warzyw i mięs.

Komentarze