Ostrzenie piły tarczowej. Jak to zrobić w poprawny sposób?

Piła tarczowaPiły tarczowe to niezbędne elementy tnące w każdym tartaku i zakładzie stolarskim. Są to narzędzie rotacyjne, przeznaczone do skrawania. Mają kształt okrągłego brzeszczotu, a na swoim obwodzie posiadają precyzyjne krawędzie tnące. Piła tarczowa służy do cięcia zarówno drewna, jak i materiałów drewnopochodnych. Aby wyposażyć swój warsztat lub zakład w maszynę tego rodzaju, warto pamiętać o kilku kwestiach technicznych takich jak np. prawidłowe ostrzenie.

Piły tarczowe to niezbędne elementy tnące w każdym tartaku i zakładzie stolarskim. Są to narzędzie rotacyjne, przeznaczone do skrawania. Mają kształt okrągłego brzeszczotu, a na swoim obwodzie posiadają precyzyjne krawędzie tnące. Piła tarczowa służy do cięcia zarówno drewna, jak i materiałów drewnopochodnych. Aby wyposażyć swój warsztat lub zakład w maszynę tego rodzaju, warto pamiętać o kilku kwestiach technicznych takich jak np. prawidłowe ostrzenie.

Najczęstsze przyczyny stępienia piły

To oczywiste, że często użytkowana piła tarczowa ulega stępieniu. Jest to normalne zjawisko. Urządzenie stolarskie tego rodzaju może również podlegać przegrzewaniu się, czego przejawem są zmiany koloru powierzchni oraz wierzchołków ostrza. Wynika to ze zbyt dużego nacisku tarczy szlifującej na obrabianą powierzchnię drewna lub zbyt twardą tarczą szlifierską. Stępienie piły może również wynikać z nieprawidłowego zamontowania ostrza.

O czym pamiętać przy ostrzeniu piły tarczowej?

Ostrze piły tarczowej

Zazwyczaj optymalnym rozwiązaniem jest ostrzenie w zakładach czyli w ostrzalniach narzędzi do drewna, w których oferowane są automatyczne ostrzałki do pił tarczowych. Jest to z pewnością dobre rozwiązanie, gdyż oprócz odpowiedniego sprzętu, zakłady takie posiadają także doświadczenie w tego typu procesach. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, które powinny być zrealizowane podczas ostrzenia piły. Po pierwsze mycie piły. Oznacza to, że ostrze powinno być dokładnie wyczyszczone ze wszelkich zabrudzeń. Mogą one występować na przykład na korpusie piły (blat piły). Są to między innymi przypalenia powstałe np. z żywicy. Mycie pił jest pierwszym etapem ostrzenia, gdyż nie można dokładnie naostrzyć brudnej piły, a umytą łatwiej zweryfikować pod kątem ewentualnych uszkodzeń korpusu lub samych ostrzy piły. Szeroki rodzaj pił stolarskich można znaleźć na maszyny-stolarskie.com.pl

Prawidłowe ostrzenie piły

Prawidłowe ostrzenie piły powinno być wykonane od „czoła” ostrza i od „tyłu” ostrza - tzw. ostrzenie od natarcia i przyłożenia. Tego rodzaju ostrzenie przeprowadza się w stosunku 1:3. Krótko mówiąc 1 raz od natarcia i 3 razy więcej od przyłożenia. Stosując taki system ostrzenia można sprawić, że piłę tarczową będzie można eksploatować o wiele dłużej bez ponownego wykonywania procesu. Należy również pamiętać, że nie warto oszczędzać na ostrzeniu piły tarczowej, szczególnie jeśli jest ona wykorzystywana w profesjonalnym tartaku.

Warto pamiętać, że do ostrzenia pił tarczowych dobrze jest wykorzystać tarczę szlifującą z białego lub szarego korundu, o średniej ziarnistości i twardości, o porowatej lub bardzo porowatej strukturze ze spoiwem ceramicznym lub bakelitowym. Takie rozwiązanie zapewni skuteczne ostrzenie.

Komentarze