Płyta indukcyjna to często pojawiający się w naszych domach typ kuchenek. Decydując się na tego rodzaju sprzęt AGD, warto wiedzieć, iż będzie on wymagać specjalnego rodzaju garnków i patelni.
Czy kuchnia indukcyjna to dobry wybór?
Płyty indukcyjne robią coraz większą furorę w naszych kuchniach. Niewątpliwie główną przyczyną tego stanu rzeczy jest ich energooszczędność. Zamiast samej płyty, od razu nagrzewa się spód garnka lub patelni. Dzieje się tak za sprawą przeniesienia pola elektromagnetycznego z cewek indukcyjnych umiejscowionych pod płytą bezpośrednio na naczynie.
Sposób funkcjonowania kuchenek indukcyjnych sprawia, iż nie powstają praktycznie żadne straty energii, jak ma to miejsce w przypadku zwykłych kuchenek elektrycznych. Posiadacze płyt indukcyjnych mogą też zapomnieć o oparzeniach związanych z przypadkowym dotknięciem kuchenki (jej powierzchnia nie jest gorąca, gorące jest tylko naczynie). Taką kuchnię łatwiej jest też utrzymać w czystości. Niektóre z płyt indukcyjnych posiadają też inne przydatne funkcje, na przykład samoistne wyłączanie się po jakimś czasie gotowania.
Generalnie, kuchnię indukcyjną posiadać warto. Niestety nie jest to rzecz tania. Również garnki i patelnie na indukcję do najtańszych nie należą. Jednak warto zainwestować w tego typu sprzęt i akcesoria z uwagi na późniejszy komfort użytkowania i ewentualne oszczędności na rachunkach za energię elektryczną. Co do samych naczyń natomiast, niekiedy można natknąć się na garnki i patelnie na indukcję w bardzo okazyjnych cenach. Wystarczy tylko dobrze poszukać.
Zdrowe smażenie na indukcji
Smażenie to jeden z najczęściej stosowanych sposobów obróbki pokarmu. Uwielbiamy smażone potrawy, w tym szczególnie mięsa, ponieważ są soczyste, chrupiące, smakowite, pełne wyrazistego aromatu. Z drugiej strony, smażenie często jest odradzane przez lekarzy i dietetyków. Jednak stosując kilka podstawowych zasad, możemy uczynić smażenie niemal całkowicie zdrowym sposobem przyrządzania potraw.
Smażenie na płycie indukcyjnej, podobnie, jak smażenie na innych typach kuchni, wymaga odpowiednich naczyń. Dobrej jakości patelnia na indukcję powinna iść w parze z dobrej jakości oliwą lub olejem, na którym smażymy. W niektórych przypadkach możliwe jest również smażenie niemal bez tłuszczu. Unikamy za to smażenia na smalcu! Ważny jest też rodzaj mięs, jakie wybieramy do smażenia. Zasada jest prosta - wybieramy mięso chude, najlepiej z drobiu. Do menu warto wprowadzić też ryby. Przy smażeniu, unikamy panierek, które nasiąkają tłuszczem.
Jaką patelnię na indukcję wybrać?
Zanim zaczniemy smażyć ulubione potrawy na naszej kuchence indukcyjnej, warto zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię. Podobnie, jak garnki, również patelnia na indukcję musi być wyposażona w specjalne dno z ferromagnetycznego materiału. Skąd jednak mamy wiedzieć, czy dany model spełnia ten warunek? Zazwyczaj tego rodzaju naczynia mają oznaczenia mówiące o tym, że nadają się one na płytę indukcyjną. W razie wątpliwości, możemy poprosić o pomoc sprzedawcę w sklepie. Można też zrobić test za pomocą magnesu. Patelnia na indukcję powinna go przyciągać.
Teraz już pozostaje tylko dobór kształtu i materiału, z którego będzie wykonana nasza patelnia. Teflonowa, tytanowa, stalowa, w kształcie okrągłym, kwadratowym, w formie płytkiej, głębokiej - tu oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań.
Autor: www.cookstore.pl.
Komentarze