Grille gazowe - kilka porad przed zakupem grilla

Grill gazowyGrille gazowe to jeden z najchętniej wybieranych typów grilla przeznaczony do użytku na świeżym powietrzu. Korzystamy z niego w ogrodach, na działkach, podczas wyjazdów na łono natury; często też stanowią wyposażenie hoteli i zajazdów, które wykorzystują go na świeżym powietrzu, w przestrzeni rekreacyjnej. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem grilla gazowego - poniżej podpowiadamy na jakie cechy urządzeń warto zwrócić uwagę.

Grille gazowe - kiedy warto ich używać?

Z roku na rok grille gazowe zyskują na popularności. Moda na grille gazowe przyszła do nas z Zachodu - wraz z modą na urządzanie barbecue – czyli poczęstunku złożonego z dużej ilości różnych mięs, przygotowywanych na świeżym powietrzu. Do tego zadania grill gazowy nadaje się jak żaden inny. W zasadzie - grill gazowy stanowi swoistą "kuchnię polową", w której możemy urządzać rozmaite potrawy i smakołyki.

By móc swobodnie cieszyć się grillem gazowym należy dysponować ogródkiem lub po prostu wydzieloną przestrzenią na świeżym powietrzu. Konieczny będzie również dostęp do zadaszonego budynku oraz energii elektrycznej. Choć grille gazowe to urządzenia solidne, to jednak należy je przechowywać w zamknięciu, z dala od szkodliwych oddziaływań pogody i temperatury powietrza.

W porównaniu do zwykłych grilli, ich gazowe wersje pozwalają na przygotowanie potraw szybciej i wygodniej. Ponadto, przyrządzone przekąski będą smaczniejsze oraz lepiej opieczone. Z pewnością docenią to nasi domownicy jak i odwiedzający nas goście, którym umilimy czas niejednym mięsnym smakołykiem.

Jak wybrać idealny grill gazowy?

Grill gazowy to nie lada wydatek, dlatego najlepiej odpowiednio się do niego przygotować. Przeglądając dostępne modele, zwróćmy uwagę na kilka najważniejszych parametrów. Zacznijmy jednak od ustalenia - jak często z grilla będziemy korzystać? Innymi słowy - jak często planujemy urządzać mniejsze lub większe spotkania „pod chmurką”, racząc się mięsnymi smakołykami? Ponadto, istotna jest docelowa liczba osób, dla których będziemy przyrządzać potrawy. Oczywiście - im więcej domowników oraz potencjalnych gości, tym większy grill będzie nam potrzebny.

Ruszt to pierwsza istotna część w każdym grillu gazowym. Powinien być wykonany z materiałów wytrzymałych i odpornych - na przykład żeliwa. Jest ono idealne w utrzymywaniu wysokich temperatur. Ponadto, istotna jest wielkość rusztu - zgodnie z wymienioną wyżej zasadą: im więcej gości - tym więcej potraw do przygotowania - tym większy ruszt będzie nam potrzebny.

Piekarnik jest niezwykle pomocny, dlatego dobrze jeśli znajduje się w grillu gazowym. Warto zwrócić uwagę na jego pokrywę - powinna być solidna i wytrzymała. Ponadto, dobrze jeśli piekarnik wyposażony jest w termometr, który pomoże nam w przyrządzeniu doskonałych potraw.

Palniki są pomocne w przygotowywaniu i podgrzewaniu takich dodatków do dań mięsnych jak: cebulka, grzyby, sosy, deepy. Typowy grill gazowy posiada ich cztery. Pragniemy doradzić, by przeglądając dostępne grille wybierać te, w których palniki zostały wykonane ze stali nierdzewnej lub innego, wysokiej jakości stopu.

Rodzaj zastosowanych kółek to nie mniej ważna sprawa. Kółka powinny być duże i solidne, by grill można było przemieszczać bez problemu po naszej posesji. Grille gazowe bez kółek to urządzenia stosowane przede wszystkim w stoiskach gastronomicznych.

fot. materiały prasowe

Komentarze