Blat blatowi nierówny! Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy blat projektując kuchnie

Kuchenny blatProjekt kuchni robionej pod wymiar wymaga nie tylko odpowiedniej jej aranżacji względem metrażu czy ukształtowania pomieszczenia. Ważne jest także odpowiednie dobranie kolorystyki oraz materiału, z jakiego meble zostaną wykonane. Istnieje wiele stylów, jednak większość klientów decyduje się na indywidualne kuchnie na wymiar. W takim przypadku wybór blatu, jego kolor czy materiał należy poprzedzić zasięgnięciem nieco większej wiedzy na temat rodzajów. Dzisiaj skupimy się na samych blatach, które wbrew pozorom odgrywają kluczową rolę w kuchni.

Czym kierować się przy wyborze blatu kuchennego?

Większość z nas kieruje się gustem. OK, to ważny element aranżacji kuchni, jednak sam kolor czy wzór to nie jedyne najważniejsze aspekty. Niezwykle ważne jest, by przy wyborze blatu zwrócić uwagę również na materiał oraz jego cechy. W końcu blat powinien być nie tylko estetyczny, ale także odporny na uszkodzenia i trwały, co zapewni mu długowieczność.

Blat to ten element mebli, który jest nadzwyczaj eksploatowany. Powinien więc charakteryzować się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia. To niezwykle ważne, gdyż wpływa na długowieczność mebli. Wiemy przecież, że blaty, które wykorzystywane są w większości gotowych zestawów mebli kuchennych, nie należą do najtrwalszych materiałów. Dlatego też bardzo często ich uszkodzenia zmuszają nas do całkowitej wymiany mebli i remontu swojej kuchni. Zatem jeśli stawiasz na kuchnie na wymiar, przy wyborze blatu, zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. W następnej kolejności możesz dobrać kolor czy wzór. Jeżeli masz więcej wątpliwości lub pytań odwiedź stronę: https://mebleprato.pl, a fachowcy w tej dziedzinie z pewnością pomogą w wyborze.

Jakie są rodzaje blatów?

Blat kuchenny jest naszą podstawową przestrzenią roboczą w kuchni. W związku z tym jego odpowiedni wybór odgrywa bardzo ważną rolę. Warto podkreślić, że każdy materiał wykazuje inne właściwości. Niestety w większości modele blatów proponowane są przez producentów, jednak jeśli decydujemy się na kuchnie na wymiar, zwykle mamy możliwość swobodnego wyboru.

Do najpopularniejszych rodzajów materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych należą:

  • płyta wiórowa,
  • drewno,
  • kamienie naturalne (np. granit, marmur),
  • stal nierdzewna,
  • kompozyty i konglomeraty,
  • spieki kwarcowe,
  • płytki ceramiczne.

Jak widać, istnieje wiele materiałów, z których wykonuje się blaty kuchenne. Każdy z nich wykazuje inne właściwości.

Jakie blaty najczęściej wybierają klienci zamawiający kuchnie na wymiar?

Każdy z powyższych materiałów wykazuje inne właściwości, co przekłada się na jego trwałość, łatwość w utrzymaniu czystości czy odporność na uszkodzenia mechaniczne. Wpływ na wybór blatu ma także jego cena. Nie podlega wątpliwości, że blaty marmurowe będą o wiele droższe, niż blaty drewniane. Kolejnym elementem decydującym jest także styl, w jakim kuchnia ma zostać urządzona. W stylu tradycyjnym lub skandynawskim najlepiej sprawdzają się blaty drewniane, natomiast w stylu angielskim idealnie komponują się te wykonane z kamieni naturalnych, kompozytów czy konglomeratów. Spieki kwarcowe najczęściej wybierane są przy stylach nowoczesnych, a ich wielobarwność pozwala dobrać odcień do każdego gustu. Płytki są raczej rzadko stosowane, choć to charakterystyczny element w stylu rustykalnym. Jednak należą do trudnych, jeśli chodzi o utrzymanie czystości czy higieny. W aspekcie higieny zwycięzcą jest niewątpliwie stal nierdzewna, dlatego też jest najczęściej wybieranym materiałem na blaty w gastronomii. Raczej rzadko można spotkać blaty ze stali nierdzewnej w domach mieszkalnych.

Komentarze