Panele ścienne do kuchni - rodzaje, właściwości

Kuchenne panele ściennePanele ścienne w kuchni to hit ostatniego dziesięciolecia, zaledwie w ciągu dekady zdetronizowały płytki i kafelki na ścianach. Obecnie spotkać je można w większości polskich kuchni. Czym różnią się panele ścienne od tradycyjnych płytek czy kafelków? Przede wszystkim nowoczesnym designem, a ponadto w większości przypadków powstają z materiałów antybakteryjnych, na ich powierzchni nie tworzą się również chorobotwórcze grzyby i pleśnie, są szybkie i łatwe w montażu oraz w utrzymaniu w czystości.

Najpopularniejsze rodzaje paneli ściennych do kuchni

Panele ze szkła

Płyty szklane powstają z jednolitych tafli szkła o różnej grubości występują w kilku wariantach:

  • przezroczyste szkło, pod którym można umieścić tapetę lub fototapetę;
  • mleczne i oszronione, z białego szkła, które zachwycają prostotą;
  • piaskowane, jednokolorowe z wybranym wzorem np. kwiaty, pikowanie itp.;
  • lakierowane, charakteryzują się gładką powierzchnią i mocną barwą odporną na promienie UV. To najczęściej wybierany rodzaj kuchennych paneli ściennych;
  • szklany panel ścienny z wtopioną grafiką, kolejny hit ostatnich lat.

Panele ze szkła w kuchni

Lustrzane panele ścienne, to duże tafle lustra najczęściej grafitowego, jest to rozwiązanie dla osób, które cenią sobie ciekawe efekty wizualne. Lustrzane panele ścienne doskonale sprawdzają się w kuchniach o małym metrażu i słabo nasłonecznionych. Szklane panele ścienne do kuchni znalazły się na początku listy najpopularniejszych materiałów wypełniających przestrzeń ponad blatem kuchennym, ponieważ dają nieskończenie wiele możliwości aranżacji i personalizacji wnętrza. Od dużej palety kolorystycznej lakierów, którymi barwi się lacobel, po umieszczenie w szklanej tafli pięknej grafiki, zdjęcia, a nawet ulubionych sentencji czy przepisów kulinarnych. Jest to jednocześnie ten rodzaj kuchennych paneli ściennych, który jest łatwy do utrzymania w czystości, antybakteryjny i antyalergiczny.

Panele z betonu architektonicznego

Panele ścienne z betonu architektonicznego to kolejny hit, który przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych wraz z modą na pomieszczenia w stylu loft. Betonowe płyty, z których powstają panele ścienne, mają bardzo różne rozmiary od tych naprawdę dużych po betonowe płytki wielkości tradycyjnych kafelków ściennych. Oczywiście betonowe panele do kuchni powinny mieć jak największe gabaryty, tak by ograniczyć ilość szczelin pomiędzy poszczególnymi płytami, które są doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybów, pleśni i bakterii. Najczęściej spotykane panele powstają z architektonicznego betonu szlifowanego, łatwego do utrzymania w czystości, na rynku dostępne są również te o porowatej strukturze (nie polecamy ich do kuchni i łazienki), oraz przestrzenne 2D i 3D.

Panele z betonu architektonicznego i z drewna w kuchni

Panele drewniane

Drewniane panele ścienne to rozwiązanie znane od lat jednak w zupełnie nowej odsłonie. Współczesne drewniane panele są specjalnie zabezpieczane przed wilgocią, powstają z możliwie dużych rozmiarów płyt, tak by ograniczyć ilość łączeń. Zaletą takich paneli jest możliwość uzyskania ciekawych efektów wizualnych, jednak należy pamiętać, że kuchnia to pomieszczenie, w których ściana każdego dnia jest narażona na kontakt z wodą, parą i wysokimi temperaturami. Nawet najmniejsze uszkodzenie wierzchniej warstwy płyty może prowadzić do jej puchnięcia i rozwarstwiania. Do najczęściej spotykanych drewnianych paneli do kuchni należą:

  • panele ze sklejki,
  • panele z płyty OSB,
  • panele z laminowanej płyty MDF (uwaga na obicia i zarysowania),
  • panele z lakierowanej płyty MDF (mało odporne na zarysowania i czynniki mechaniczne),
  • panele z fornirowanej płyty MDF,
  • panele z egzotycznych gatunków drewna odporne na wilgoć lub rodzimych specjalnie olejowanych i impregnowanych, które w ciągu ostatnich dwóch lat cieszą się coraz większą popularnością mimo wysokiej ceny.

Panele z konglomeratu

Okładziny ścienne z konglomeratu powstają z mieszanki kwarcu, granitu i mineralnego spoiwa, są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysoką i niską temperaturę. Jest to rozwiązanie dla wymagających osób, które cenią sobie drogie materiały, luksusowe i praktyczne wnętrza. Panele konglomeratu doskonale imitują kamienne płyty ścienne.

Panele Corian

Płyty do kuchni Corian to rozwiązanie dla osób, które lubią niebanalne rozwiązania. Jest to materiał o bardzo wszechstronnym zastosowaniu, panele powstają na bazie żywicy akrylowej i minerałów naturalnych. Materiał ten charakteryzuje wysoka jakość, odporność na czynniki mechaniczne i termiczne. Największą zaletą jest jednak nieskończona możliwość tworzenia faktur i kształtów elementów. Jak podkreślają specjaliści od designu w przypadku materiału tak zaawansowanego technologicznie, jedynym ograniczeniem klientów i dekoratorów wnętrz jest wyobraźnia.

Płyta z Corianu

Panele ścienne z "corianu" mogą być przezroczyste kolorowe, gładkie i fakturowane. Ponadto panel może elastycznie przechodzić w blat kuchenny a ten w zlewozmywak, który spływa niczym wodospad na podłogę. To tylko jedna z możliwości, których jak podkreślają producenci, jest nieskończenie wiele. Materiał ten jest termoplastyczny, dlatego można mu nadać dowolny kształt i fakturę. Panele takie powstają na zamówienie, dobrze zaprojektowane służą i cieszą oko przez wiele lat. Kolejną ich zaletą jest łatwość naprawy uszkodzonej powierzchni, choć zdaniem producentów zniszczenie tego rodzaju okładziny jest prawie niemożliwe.

Panele metalowe

Okładziny ścienne z blachy, stali szlachetnej, aluminium lub miedzi to kolejna możliwość aranżacji ściany pomiędzy szafkami kuchennymi. Panele ścienne z blachy i stali mają właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, dlatego już od wielu lat zabezpieczają kuchenne ściany największych restauracji świata. Są łatwe w utrzymaniu w czystości, jednak uwaga, jeśli użyjemy niewłaściwego środka czyszczącego, na powierzchni blachy mogą powstać smugi nie do usunięcia. Należy również uważać, by nie zarysować gładkiej powierzchni.

Panele korkowe

Płyty ścienne z korka powstają z dębu korkowego i mają szereg właściwości, dzięki którym w takim pomieszczeniu jak kuchnia sprawdzają się znacznie lepiej niż kafelki. Korek jest antystatyczny, a zatem nie przyciąga kurzu i oparów z gotowania, nie przyjmuje zapachów, a jak wiadomo kuchnia, jest pomieszczeniem, w którym powstaje cały wachlarz najróżniejszych woni, które są przyjemne podczas gotowania i jedzenia, ale nie przez cały dzień. Korek nie przyjmuje wilgoci, jest odporny na wysokie i niskie temperatury, a także jest ognioodporny. W sprzedaży dostępne są płyty ścienne w różnej kolorystyce i wzornictwie od prostych z deseniem naturalnego korka po barwione i tapety 3D.

Płytki czy panele ścienne co wybrać do kuchni ?

Wraz z nadejściem mody na panele ścienne do kuchni producenci płytek i kafelków prześcigają się w coraz to nowym wzornictwie. Na rynku dostępne są płytki w bogatej gamie kolorystycznej, także te imitujące drewno, przestrzenne, fakturowane i bezfugowe. Bez względu na technologię i design przegrywają w pojedynku z panelami ściennymi. Po pierwsze dlatego, że montaż wszystkich kafelków bez wyjątku wymaga użycia kleju, dopasowania płytek do powierzchni ściany, cięcia i mozolnego klejenia, a cały proces odbywa się w kuchni, z której w tym czasie, nie można korzystać. Czas ułożenia i schnięcia kleju do płytek zajmuje znacznie więcej niż montaż jakiejkolwiek płyty ściennej. Kolejną przewagą paneli nad płytkami jest jednolita tafla, na której powierzchni nie ma trudno dostępnych szczelin, które są idealnym środowiskiem do rozwoju grzybów, pleśni i bakterii.

Kolejna kwestia to design, w przypadku płytek i kafelków nie ma możliwości personalizacji ściany, wybieramy wzór, kolor i ewentualnie dekor. Płytki wykonywane na zamówienie wprawdzie są dostępne na rynku, nawet te ręcznie robione, ale nadal wyboru można dokonać jedynie spośród gotowych szablonów, nie ma więc mowy o osobistych akcentach, które sprawiają, że wnętrze nabiera charakteru, a właściciel ma poczucie, że dom jest niepowtarzalny.

Komentarze